Over honden

Doe gezond neem een hond

Een simpele verklaring dat mensen met een hond gezonder zouden zijn dan mensen zonder hond is dat ze door het uitlaten meer buiten komen en dus meer lichaamsbeweging krijgen. Maar ook andere huisdieren die niet uitgelaten hoeven worden hebben een positieve invloed op je gezondheid. Wellicht iets minder sterk maar toch duidelijk meetbaar. Praat een mens tegen een ander mens dan schiet de bloeddruk omhoog. Het praten tegen een dier daarentegen laat de bloeddruk enigszins dalen. Dat gênante gebrabbel van ‘zo Bello, knappe vent van me, zullen we ’s gaan wandelen..’ heeft dus toch een diepere betekenis. Praten tegen je dieren hoeft trouwens niet eens, zelfs het kijken ernaar werkt al bloeddrukverlagend.

Gezelligheid
Als je aan hondenbezitters vraagt waarom ze een hond hebben genomen geven de meeste het antwoord ‘voor de gezelligheid’. Maar honden (en andere huisdieren) geven meer dan gezelligheid, ze kunnen een positieve invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Blij
Omgaan met dieren zorgt voor het vrijkomen van endorfine en daar word je blij van. En als je een hond hebt, moet je die ook uitlaten en die beweging zorgt voor nog meer endorfine in je lichaam.

Sociale katalysator
Buiten zijn met je hond zorgt ook weer voor meer sociale contacten. En mensen met meer sociale ondersteuning hebben een beter afweersysteem tegen ziekten, een lager stress niveau en zijn minder depressief.

We hebben vrienden op Facebook en volgers op Instagram, maar ondertussen voelt één op de drie Nederlanders zich met enige regelmaat eenzaam. Die Facebookvriend komt niet op schoot zitten of knuffelen. De partner is niet lief, de collega doet zijn werk niet goed en vrienden zijn niet geïnteresseerd. De enige die dan altijd klaarstaat, lief kijkt en troost, is de hond. En een hond zal nooit zuchten als hetzelfde verhaal voor de tiende keer wordt verteld.

Van alle baasjes praat 90 procent met hun huisdier, zelfs driekwart van de baasjes veronderstelt ook dat hun huisdier hun snapt. Wanneer een dier je alleen al aankijkt, kun je het gevoel hebben begrepen te worden. En dat is ongelofelijk belangrijk.

Dieren geven je een doel, omdat je voor het dier moet zorgen. Mensen met een depressie doen eerder boodschappen voor hun dier dan dat ze boodschappen voor zichzelf doen.

Knuffelhormoon
Het is bewezen dat aaien van een vriendelijke hond bloeddruk, hartslag en stressniveau laat dalen. Daarnaast komt in je lichaam het zogenoemde knuffelhormoon (oxytocine) vrij. Het zorgt voor onder andere ontspanning, een verhoging van je pijngrens en een betere concentratie. Ook speelt het een centrale rol bij het gevoel van verbondenheid tussen mensen. Het mooie is, ook dieren maken dit hormoon aan tijdens het aaien.

Veel diergedrag heeft overigens niet de betekenis die mensen er (graag) in zien. Bijvoorbeeld, de neiging van honden om hun baas te likken heeft niks te maken met ons kusritueel, maar met de gewoonte van wolvenpuppy’s om de bekken van hun ouders af te likken als die van de jacht zijn terug gekomen. Dus niks betonen van genegenheid dat ‘bek’ aflikken… Een enkele keer klopt een vermenselijkte verklaring wel. Al die verschillende gezichtsuitdrukkingen van de hond zitten niet alleen tussen de oren van hun bazen. Honden hebben namelijk ruim honderd gelaatsspieren en kunnen daar veel mee zeggen.

Kinderen
De genoemde lichamelijke en geestelijke voordelen van een huisdier die gelden natuurlijk ook voor kinderen. Hoewel er ook nadelen te noemen zijn: kinderen onder de 5 jaar kunnen wat vaker ziek zijn ten gevolge van dier-op-mens overdraagbare ziektes. Verder kunnen dieren bijten of krabben, dit gebeurt vaak als ze angstig of boos zijn maar kan voorkomen worden door er goed mee om te gaan.

Echter voor kinderen is over het algemeen het positieve effect van huisdieren groter dan voor volwassenen. Dus waar een huisdier als beste vriend al niet goed voor is!

Lees onder de foto verder.

Een huisdier kan kinderen helpen zich veilig te voelen. Volgens onderzoek ervaren ook kinderen emotionele steun bij hun huisdier. Diverse studies bevestigen dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Dat komt omdat een huisdier niet alleen een vriend is maar ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De verzorging helpt kinderen zich onafhankelijk en bekwaam te voelen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen die opgroeien met een huisdier minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van allergieën of astma. Dit komt door de blootstelling aan huidschilfers van dieren en andere allergenen. Hierdoor ontwikkelen kinderen een sterker immuunsysteem.

Een huisdier kan ook veel leren over leven en dood. De manier waarop ouders en hun omgeving omgaan met de dood van een huisdier zal van invloed zijn op hoe kinderen omgaan met de dood in het algemeen gedurende hun hele leven. Aan het andere eind is de geboorte van dieren wat de ouders een mogelijkheid biedt om uit te leggen hoe het leven begint…

Een huisdier kan zelfs goed zijn voor de taalontwikkeling. Hardop lezen is goed voor de leesvaardigheid en veel kinderen vind het fijner om voor te lezen aan huisdieren dan aan mensen. Misschien omdat die niet oordelen of corrigeren. En hoe meer kinderen oefenen hoe beter ze uiteraard worden in lezen. En een huisdier kan ook spreken stimuleren omdat een dier goed luisterpubliek is.

Verder hebben huisdieren aandacht, liefde en zorg nodig. En het zorgen voor dieren bevordert het empathisch vermogen van het kind. Een huisdier maakt ze ontvankelijker voor de behoeften van een ander, ze ontwikkelen een hogere emotionele intelligentie. Ze zijn dan in staat beter gevoelens van anderen te interpreteren en kunnen ook beter hun eigen gevoelens begrijpen en uitdrukken wat essentieel is voor een betere kwaliteit van leven.

Let bij de keuze voor een huisdier wel goed op de combinatie kind-huisdier. Verdiep in wat het dier nodig heeft, zijn welzijn moet gewaarborgd worden. Begeleid de verzorging dus goed en besef dat je als volwassene altijd eindverantwoordelijk blijft, ook als de kinderen het huisdier niet meer leuk vinden of er niet goed voor zorgen.

Regelmatig geef ik de Kids & Fun cursus, plezier voor kinderen van 6 tot 12 jaar met hun eigen hond (vanaf 6 maanden).

Familie
Een merkwaardige paradox is dat we de dieren waar we veel baat bij hebben schandalig behandelen terwijl we dieren die ogenschijnlijk geen enkel nut hebben als vorsten verwennen. Ik bedoel maar, een hond legt geen eieren maar wordt wel meer vertroeteld dan een kip.

Vaak zien we onze hond als familie en het is ook echt mogelijk om even intens van je hond te houden als van je (hypothetische) kinderen. Mensen doen ook steeds meer met hun huisdieren wat ze ook met hun kinderen doen. We voeden onze huisdieren, wassen ze, kammen ze, brengen ze naar de dokter en proberen ze uit de buurt van gevaar te houden. En dat is niet eens alleen een Westerse decadente gewoonte. Maar vergeet niet, dieren moeten uiteindelijk niet als mensen behandeld worden, het blijven dieren. Laat hen in hun waarde.

KORTOM: DOE GEZOND NEEM EEN HOND!

Terug naar de home page.


Bron: Maria Hofman,
Elsevier en diverse artikelen van Nienke Endenburg, gz-psycholoog bij het departement dier in wetenschap en maatschappij aan de Universiteit Utrecht